بیماری اسکیزوفرنی چیست؟

شیزوفرنی یا اسکیزوفرنی از اختلالات مهم و جدی در بیماری های روانشناسی است. تاثیر مستقیم این بیماری رو تفکر، احساس،و رفتار فرد مبتلا به شیزوفرنی می گذارد. این بیماری به مانند دیگر اختلالات ذهنی، خیلی شایع نیست ولی در صورت ابتلا بسیار نگران کننده می تواند باشد و باید به سرعت فرد مبتلا تحت درمان قرار بگیرد. بر اساس آمار به طور میانگین از هر 1000 نفر 8 نفر به دلایل مختلف در طول زندگی به اسکیزوفرنی مبتلا می شوند.

ویژگی های شخصیتی فرد مبتلا به شیزوفرنی 

افرادی که دچار این بیماری هستند اغلب به خوددرگیری های مزمن مثل توهم زدن و احساس کنترل یک شی یا یک اتفاقی وجود خارجی ندارد هستند. به عنوان مثال ممکن است در موارد حاد احساس برتری در افکار یا تنش و حرکات داشته و برای صدمه زدن به افراد برنامه ریزی کند و احساس خوبی در این مورد داشته باشد. یا با رفتار های هیجانی و پرخاشگر اطرافیان خود را مورد آزار و اذیت قرار دهد. به طور کلی یان بیماری در دو حالت هیجانی و خطرناک مثل دیوانگی و حالت افسردگی و انزوای اجتماعی بروز پیدا می کند بهترین کار این است با مشاهده علائم این بیماری در فرد سریعا با هماهنگی یک پزشک و روانشناس برای درمان او اقدامات لازم صورت پذیرد.

علائم بیماری اسکیزوفرنی

علائم اسکیزوفرنی چیست؟

اسکیزوفرنی با اختلالات قابل توجهی در نحوه درک واقعیت و تغییرات در رفتار مربوط به موارد زیر مشخص می شود:

هذیان های مداوم:

فرد باورهای ثابتی دارد که چیزی درست است، علیرغم شواهدی که خلاف آن را نشان می دهد.

توهمات مداوم:

فرد ممکن است چیزهایی را بشنود، بو کند، ببیند، لمس کند یا احساس کند که وجود ندارد.

تجارب نفوذ، کنترل یا انفعال:

تجربه ای که احساسات، انگیزه ها، اعمال یا افکار شخص توسط خود او ایجاد نمی شود، در ذهن فرد قرار می گیرد یا توسط دیگران از ذهنش خارج می شود، یا اینکه افکارش برای دیگران پخش می شود.

تفکر آشفته، که اغلب به عنوان گفتار درهم یا نامربوط مشاهده می شود.

رفتار بسیار آشفته، به عنوان مثال، شخص کارهایی انجام می دهد که عجیب و غریب یا بی هدف به نظر می رسند، یا فرد واکنش های عاطفی غیرقابل پیش بینی یا نامناسبی دارد که در توانایی او برای سازماندهی رفتارشان اختلال ایجاد می کند.

“علائم منفی” مانند گفتار بسیار محدود، محدودیت تجربه و بیان احساسات، ناتوانی در تجربه علاقه یا لذت، و کناره گیری اجتماعی. و/یا

تحریک شدید یا کند شدن حرکات، حفظ وضعیت های غیر معمول.

برخی دیگر از علائم اسکیزوفرنی به شرح زیر است:

  1. هذیان و اعتقاد به باورهای غلط که فرد با دلیل و منطق شخصی خود به آن اعتقاد دارد.
  2. توهم دیداری و شنوایی که که بیمار به مرور صداها و تصاویری را که وجود خارجی ندارد می بیند.
  3. فرد بیمار نمی تواند منظور خود را به خوبی برساند و در گفتار و ارائه خواسته و هدف خود دچار مشکل می شود.
  4. تنهایی و انزوای اجتماعی دوری از محیط های کاری و خانوادگی و ناامیدی از آینده
  5. ترسیدن به وضع ظاهری بی انگیزگی گریه کردن احساس غم بیش از اندازه و دوری از شادی 
  6. عدم توانایی در بروز احساسات و عواطف و میل به تنهایی و دوری از عشق و علاقه های شخصی

علائم اسکیزوفرنی در نوجوانان

  • کناره گیری از دوستان و خانواده
  • کاهش عملکرد در مدرسه
  • مشکل خواب
  • تحریک پذیری یا خلق افسرده
  • کمبود انگیزه
  • کمتر دچار توهم می شوند
  • احتمال توهمات بصری بیشتر است

حقایق کلیدی

  • اسکیزوفرنی باعث روان پریشی می شود و با ناتوانی قابل توجهی همراه است و ممکن است بر همه زمینه های زندگی از جمله عملکرد فردی، خانوادگی، اجتماعی، آموزشی و شغلی تأثیر بگذارد.
  • انگ، تبعیض و نقض حقوق بشر در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی رایج است.
  • بیش از دو نفر از هر سه نفر مبتلا به روان پریشی در جهان از مراقبت های تخصصی بهداشت روان برخوردار نیستند.
  • طیف وسیعی از گزینه های مراقبتی موثر برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی وجود دارد و حداقل یک نفر از هر سه فرد مبتلا به اسکیزوفرنی قادر به بهبودی کامل خواهد بود.

درمان شیزوفرنی چگونه امکان پذیر است؟

علت اصلی این اختلال درمانی تاثیر بر روی اخلاق و رفتار فرد می گذارد و بهترین راه تجویز دارو های ضد روانپریشی با مشورت متخصصان در این حوزه می باشد. در شرایط حاد اگر بیمار از رفتن به مراکز درمانی خودداری نموده و علاقه ای به پدرمان نشان نمی دهد باید او را بستری کرده و روند درمان در منزل ادامه پیدا کند در غیر این صورت  بیمار اسکیزوفرنی یا برای انتقال بیماران اعصاب و روان به کمک آمبولانس باید اقدامات لازم انجام شود تا منجر به بستری شدن او در مراکز درمانی و بیمارستان شود. معمولا روند بستری بیماران عصبی طولانی مدت نبود و به مرور با نظارت پزشک و بهبود بیمار فرد مرخص می شود.

برای اطلاع از شرایط انتقال و درمان بیماران اعصاب و روان با کارشناسان مرکز آمبولانس ناجی تماس حاصل فرمایید و به صورت 24 ساعته مشاوره رایگان دریافت کنید.

02188464000

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.